Cobouw Interview: Komst van Ballast Nedam Midden

Onze directie in gesprek met de redactie van de Cobouw over de missie en visie van de komst van Ballast Nedam Midden.

Lees hier het interview of klik op deze LINK voor de oorspronkelijke plaatsing.

 

Ballast Nedam wil meer de hoogte in: “Overname door Renaissance is onze redding” 

De bomen in de bouw groeien weer tot in de hemel en Ballast Nedam is vast van plan daarvan mee te profiteren. De gloednieuwe divisie Midden legt de focus volledig op gestapelde bouw. “Achteraf is de overname door Renaissance onze redding geweest. Het vertrouwen is weer terug.”

Bij de gestapelde bouw gaat het de komende jaren gebeuren, is de stellige overtuiging van Nico Lamerichs, algemeen directeur Ballast Nedam Midden en Patrick Barské, directeur business development. Zij trekken vanaf woensdag 5 september officieel het bedrijfsonderdeel met de ambitie binnen drie jaar een omzet van 40 miljoen euro te draaien in de regio Utrecht/Gelderland.

Lamerichs stapte nog geen maand geleden over van BAM naar Ballast Nedam en heeft de schone taak om de divisie van de grond te tillen. Barské is de spil tussen markt en klant. De eerste lijntjes liggen uit en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Alle doembeelden uit het verleden zijn verdrongen. Probleemprojecten als de A15 Maasvlakte Vaanplein en de A2 Maastricht brachten het bedrijf op rand van de afgrond, maar de negatieve spiraal is doorbroken.

Het vastgoed is weer ‘booming’: Ballast Nedam bouwde aan het Meanderziekenhuis, het St. Antonius en won recentelijk de ontwikkeling van de Carthesiusdriehoek in Utrecht. De visie is om weer te groeien naar de top drie van Nederlandse bouwbedrijven.

Waarom gestapelde bouw?

Barské: “Het onderdeel Midden wordt de vijfde regio. Eigenlijk een bedrijfje binnen ons bedrijf. We hebben al de regiobedrijven Heddes in Noord Holland, West, Zuid en Laudy in Limburg. Eigenlijk vielen Utrecht en Gelderland tussen wal en schip. Het hart van het land bungelde een beetje aan de randen van alle bestaande regio’s. Nu de orders weer binnenstromen, richt iedereen zich weer op zijn kerngebied en werd dat gat nog duidelijker.”

Lamerichs: “We gaan ons in eerste instantie richten op gestapelde bouw. Dat zijn dus meerlaagse woningen, zorgcomplexen, scholen en ook weer kantoren. Tot 70 meter. De vraag is daar explosief gegroeid en zal nog verder groeien en wij zien daar de beste mogelijkheden om echt te industrialiseren. Noem het legolisering, prefab of modulair bouwen, maar daarmee kun je grote slagen maken en toch flexibel zijn, zonder meteen tegen beperkingen aan te lopen. En je kunt wel alles tegelijk willen, maar dat lukt zeker niet. Focus is essentieel om succes te boeken.”

Wat is het doel?

Lamerichs: “Minimaal 40 miljoen omzet in 2021. We zien veel potentie. De toenemende vraag aan eenpersoons-woningen stijgt door de verschuiving van de opmaak van huishoudens. In eerste instantie in de grote steden, maar nu ook volop in de regio. Dat geldt van Amersfoort tot Apeldoorn en van Zwolle tot Arnhem. Eigenlijk is die trend al in de jaren negentig ingezet en heeft de crisis tijdelijk alles bevroren. Die tijd is voorbij.”

Barské: “De overname door Renaissance is de redding voor Ballast Nedam geweest. Zij brengen een schat van internationale ervaring en kennis mee en voerden meteen de broodnodige reorganisaties door. Die crisisperiode is achter de rug en het is nu weer de ambitie om hard te groeien. Volop mee te doen.” Maar jullie draaien nog geen winst, 2017 werd met 44 miljoen euro verlies afgesloten? Barské: “Voor 2018 zijn de cijfers nog niet bekend, maar de vastgoeddivisie draait in elk geval op volle toeren Voor een goed idee wordt meteen mensen en geld vrijgemaakt. Dat geeft energie. Renaissance is heel sterk op het gebied van financiën en ondernemerschap.”

Wat merken jullie van de Turkse invloed?

Barské: “Eigenaar Erman Ilicak is maandelijks in Nieuwegein en daarmee heel betrokken. Renaissance Healthcare is bijvoorbeeld een van de grootste ziekenhuisbouwers ter wereld. Alleen al in Turkije zijn 4 ziekenhuisprojecten in uitvoering en nog 6 in de pijplijn. Die kennis is heel waardevol. En het zijn doeners, doorpakkers.”

Lamerichs: “Het zelfvertrouwen is terug. Ik heb afgelopen weken kennisgemaakt met zo’n veertig mensen en het is opvallend om te zien hoe trots medewerkers zijn op Ballast Nedam. Het is weer een internationale onderneming. En eigenlijk zonder uitzondering heeft iedereen de crisis als een hele heftige periode ervaren. Die periode ligt achter ons en het bedrijf gaat meedoen met de andere grote spelers.”

Wat is het ideale eerste project?

Lamerichs: “Dat mag van alles zijn tussen de 4 en 50 miljoen euro. Uiteindelijk mikken we op een breed gespreide portefeuille. Ik heb al eerder een bedrijfsonderdeel opgezet en de ervaring leert dat je een doel kan stellen en halen, maar de weg er naar toe is onvoorspelbaar. Alles wat ik daar ooit over heb gezegd, is nooit uitgekomen. Dat pad loopt altijd anders dan je vooraf bedacht.”

Wordt alles eigenlijk gasloos?

Lamerichs: “Ja, natuurlijk. We gaan alleen nog ‘all-electric’ bouwen. Investeerders en de vastgoedwereld zijn veelal ons eerste aanspreekpunt en die zijn al om. Duurzaamheid dringt langzaam maar zeker door en er is geen weg meer terug. Kijk naar de autoindustrie: 20 jaar geleden was een airco een luxe, nu raak je tweedehands auto zonder airco niet meer aan de straatstenen kwijt. Zo zal het ook in de vastgoedwereld gaan. Comfort is daarbij een slimmer verkoopargument, maar gaat vaak samen met duurzaamheid. Bij de investering voor een warmtepomp, krijg je de koeling er gratis bij. Deze warme zomer overtuigt dan extra.”

Waarom loopt het dan zo moeizaam?

Barské: “Moeizaam? Duurzaam en circulair denken zijn al niet meer weg te denken. Iedereen denkt na over zonnepanelen en warmtepompen, maar energiesystemen zijn in de bestaande bouw niet simpel aan te passen. Dat geldt zelfs voor nieuwbouw. Natuurlijk is het makkelijker om gasloze appartementen te ontwikkelen in Houten waar al stadsverwarming ligt, dan in Barneveld waar dit niet is. Hoe snel dat zal gaan? Dat heeft te maken met context en de wensen van opdrachtgevers, maar technisch kan het al lang en de markt begint ook aan het idee te wennen.”

Wat zijn de grootste risico’s?

Barské: “Bij vastgoed is het ontwerp altijd essentieel. Een goed afgestemd ontwerp is absolute noodzaak voor een goed lopend project.”

Geen stijgende prijzen of te weinig vakmensen?

Lamerichs: “Je kunt altijd doemdenken, maar de stijgende prijzen zijn vooral een kwestie van te veel vraag en te weinig aanbod. Natuurlijk stijgen de bouwprijzen ook, maar die stijging valt in het niet bij de gevolgen van de krapte van het aanbod op de woningmarkt. En vakmensen? Ja, die wil iedereen altijd al. Nu de orderportefeuilles weer vol raken beginnen ook de mensen weer door te stromen en te bewegen. Er is een gat geslagen bij de mid-30-ers en we zijn vele jong talent kwijtgeraakt. Dat moet de sector opvangen met innovatie en standaardisaties. Die slag is nog steeds nauwelijks gemaakt.”

---

Missie en visie Ballast Nedam

Onze visie is dat wij het meest competitieve bouwbedrijf willen zijn en willen behoren tot de top drie van bouwbedrijven in Nederland. Het is onze missie om via directe en open dialoog met onze klanten en partners toekomstbestendige gebouwen en infrastructuur te ontwikkelen: van droom tot realisatie. Dit koppelen we aan onze slimme kijk op kostenefficiëntie, techniek, wereldwijde expertise en focus op operational excellence. Zo komen we tot grensverleggende oplossingen. Ons belangrijkste kapitaal zijn onze medewerkers: ervaren, vakkundig en hands on. Die binden en boeien we door een inspirerende en dynamische werkgever te zijn met uitdagende projecten. Waar zij hun expertise, liefde voor het vak en ondernemerschap in kunnen leggen.

---