Sint Antonius Ziekenhuis

Ballast Nedam heeft het Moeder-Kindcentrum en een nieuwe Intensive Care Unit voor Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht gerealiseerd.

Het project bestaat uit de nieuwbouw van 4.500 m² naast het bestaande Sint Antonius ziekenhuis te Utrecht. Hierin zijn de nieuwe afdelingen Intensive Care en het Moeder-Kind-centrum gehuisvest. Daarbij zijn op het bestaande ziekenhuis twee extra verdiepingen van in totaal 2.500 m² gebouwd.

In de zorg zijn er continu ontwikkelingen en daarmee veranderen de eisen aan een gebouw mee. Om hierop in te kunnen spelen zijn de twee nieuwe vleugels volledig vrij indeelbaar gemaakt met kanaalplaatvloeren die 14 meter overspannen. Met een uitgekiend sparingsprotocol is precies duidelijk wat er later mogelijk is ten aanzien van nieuwe sparingen voor installaties. Om schoonmaakwerkzaamheden te vergemakkelijken is met rechthoekige kolommen een volkomen vlakke binnenzijde gecreëerd. Ook in de verdiepingshoogte is voor flexibiliteit gezorgd. De beide vleugels kunnen in de toekomst naar behoefte worden uitgebreid tot acht bouwlagen. De installatieruimte die nu op het dak zit, valt dan binnen het gebouw.

Meest in het oog springende onderdeel van de bouw is het nieuwe centrum voor moeder- en kindzorg. Dat krijgt onder meer 32 comfortabele, sfeervolle gezinssuites. De suites hebben een slaapbank voor de partner, een douche en een wc. De 16 suites waarin bevallingen plaatsvinden, beschikken verder over een ligbad; twee kamers hebben een bevalbad. Bij het ontwerp is ook de doelgroep betrokken: moeders uit de regio denken actief mee om de ruimten sfeervol en optimaal functioneel te maken.

Dankzij de nieuwbouw krijgt de regio Utrecht er een Intensive Care Unit bij. De unit krijgt eerst zes en later mogelijk acht bedden. Door deze uitbreiding in Utrecht kunnen vanaf 2018 meer complexe behandelingen uitgevoerd worden. De patiënten uit de regio krijgen hierdoor een groter zorgaanbod.

Locatie

Utrecht

Tags
  • beheer en onderhoud
  • nieuwbouw
  • ziekenhuis
  • zorgorganisaties
  • gezondheidszorg
  • utrecht
Projectgegevens

Project Fase: Opgeleverd

Functiecategorie: Ziekenhuis

Opdrachtgever: St. Antonius Ziekenhuis

Projectfase: Opgeleverd 2018

Bijzonderheden: Flexibele indeelbaarheid